Krooninen eturauhastulehdus: oireet ja hoito

Eturauhaskudoksessa kolmen tai useamman kuukauden ajan havaittuja tulehdusprosesseja kutsutaan krooniseksi eturauhastulehdukseksi. Taudin pitkä kulku saa arvioida kroonisen vaiheen alkamista. Tilastot osoittavat, että akuutti ja krooninen eturauhastulehdus esiintyy usein monimutkaisen virtsaputken tulehduksen taustalla.

Krooniselle eturauhastulehdukselle on tunnusomaista, että 50–70 %: ssa tapauksista sairaus ei tunnu voimakkain oirein. Vain 20 prosentissa tapauksista potilaat kuvaavat merkkejä, jotka viittaavat eturauhastulehduksen krooniseen muotoon. Vain jäljellä oleva miesten luokka muistiinpanojataudin epäsuoria oireita, joka ei liity suoraan eturauhastulehdukseen. Sekä nuoret että keski-ikäiset ja iäkkäät miehet eivät ole immuuneja krooniselle eturauhastulehdukselle.

Eturauhastulehdukselle alttiita ovat henkilöt, jotka kokevat fyysisen aktiivisuuden puutetta, jotka tekevät istumista työtä ja harjoittavat seksuaalista raittiutta. Näin ollen kuorma-autonkuljettajat, jotka viettävät suurimman osan ajastaan ratin takana, kokevat negatiivisten tekijöiden vaikutukset: hypotermiaa ja lantion ruuhkautumista. Kontaktiurheilun edustajat ja painonnostajat ovat alttiita eturauhaskudoksen mikrotraumalle. Miehistä, joilla on alhainen seksuaalinen aktiivisuus, tulee tämän epämiellyttävän sairauden panttivangiksi eturauhasen eritteiden pysähtymisen vuoksi. Ne vaikuttavat eturauhaseen aiheuttaen akuuttia ja kroonista eturauhastulehdusta, erilaisia sukupuoliteitse tarttuvia infektioita veren tai imusolmukkeen välityksellä.

Kroonisen eturauhastulehduksen tyypit ja vaiheet

Urologisessa käytännössä erotetaan seuraavat:kroonisen eturauhastulehduksen muodot:

 • Bakteeri.Taudin syy on infektio tai patogeeninen bakteeri, joka on tunkeutunut eturauhaseen. Yleisin on klamydian aiheuttama krooninen eturauhastulehdus. Tämän muodon vaara piilee mahdollisessa hedelmättömyydessä, joka odottaa miestä ilman oikea-aikaista hoitoa.
 • Abakteerinen.Ei-tarttuva krooninen eturauhastulehdus. Tarkan syyn selvittäminen on melko ongelmallista. Tyypillisesti tällainen eturauhastulehdus kehittyy yksittäisen miehen eturauhasen anatomisten ominaisuuksien vuoksi. Elimen väärä rakenne lisää painetta virtsaputkeen, mikä johtaa usein virtsan erittymiseen. Autoimmuunisairaudet voivat myös aiheuttaa rappeuttavia muutoksia eturauhaskudoksessa.
 • Pysähtynyt.Kongestiivinen krooninen eturauhastulehdus kehittyy, kun eturauhanen ei tyhjene kokonaan ja muodostuu ylimääräistä verimassaa. Stagnaatio saa aikaan tulehdusreaktion.
 • Jatkuva lantion kipuoireyhtymä.Mies valittaa jatkuvasta, hellittämättömästä kivusta perineaalialueella.
 • Oireeton.Krooninen eturauhastulehdus esiintyy piilevässä muodossa aiheuttamatta kipua tai epämukavuutta tulehduksesta huolimatta.

Kroonisella eturauhastulehduksella on omat kehitysvaiheensa

 • Eksudaatiovaihe.Nopea siemensyöksy ja terävä kipu eturauhasessa.
 • Vaihtoehtoinen vaihe.Kivuliaat tuntemukset korvataan epämukavuudella, sukupuoliyhteyden ajan lyhenemisellä ja tiheällä virtsaamisella.
 • Proliferaatiovaihe.Tarve käydä vessassa lisääntyy, mutta virtsan erittymisessä ilmenee ongelmia.
 • Arven muutosvaihe.Esiintyy terveen eturauhaskudoksen skleroosi. Morfologisten muutosten seurauksena ristiluun ja häpyluun alueella ilmenee raskautta, virtsan virtaus heikkenee ja teho heikkenee. Tunteet orgasmin aikana ovat usein epäselviä.

Syyt

 • Infektio. Eturauhaseen pääsevien patogeenisten bakteerien lähde on veri ja imusuonet. Urologiset sairaudet ja peräsuolen tulehdukset ovat eturauhaskudoksen infektion edellytys. Tartuntamenetelmät:
  • Laskeva- infektio pääsee rauhaseen mikrobeja sisältävän virtsan mukana.
  • Nousemassa— Eturauhaseen tulevien mikrobien reitti alkaa virtsaputken ulkoaukosta.
 • Kehon suojatoimintojen heikkeneminen. Yksi kroonisen eturauhastulehduksen pääsyyllisistä on heikentynyt immuniteetti. Tätä helpottavat hypotermia, usein esiintyvät stressitilanteet, huono ravitsemus ja huonot tavat. Kun vastustuskyky heikkenee, keho avautuu infektioille, jotka aiheuttavat eturauhasen tulehdusta.
 • Huono verenkierto. Istuva ja istuvat elämäntavat liittyvät läheisesti krooniseen eturauhastulehdukseen. Miehen sisäelinjärjestelmät kärsivät fyysisen toiminnan puutteesta: endokriiniset, sydän- ja verisuonijärjestelmät, hermosto. Veren mikroverenkierto lantiossa heikkenee, mikä johtaa eturauhassolujen hypoksiaan.
 • Säännöllisen seksielämän puute.Sekä intiimin elämästä kieltäytyminen että liiallinen seksuaalinen aktiivisuus johtavat eturauhasongelmiin. Monet miehet, joilla on vahva seksuaalinen perustuslaki, harjoittavat voimakasta seksuaalista toimintaa. Toistuvasta yhdynnästä johtuen heidän hermostonsa on uupunut, ilmenee hormonaalisia häiriöitä ja erektio heikkenee vähitellen. Puutteellinen yhdyntä aiheuttaa suurta haittaa eturauhasen terveydelle.
 • Krooniset eturauhasen vammat. Eturauhasen pehmytkudos, joka usein altistuu liialliselle rasitukselle, tärinälle ja tärinälle, voi ajoittain tulehtua.
 • Transuretraaliset toimenpiteetilman samanaikaista antibioottihoitoa voi aiheuttaa eturauhastulehduksen.
 • Virtsaputken katetri, jonka kanssa miehen on pakko elää jonkin aikaa, edistää myös eturauhasen tulehdusta.

Kroonisen eturauhastulehduksen oireet

Eturauhaskudoksen tulehdus kroonisessa eturauhastulehduksessa

Kroonisen eturauhastulehduksen oireet vaihtelevat. Kroonisen eturauhastulehduksen ensimmäisiä merkkejä, jotka herättävät huomiota, ovat kipu virtsatessa ja seksuaalisen toiminnan heikkeneminen. Yleensä intiimialueen ongelmat pakottavat miehen hakemaan apua lääkäriltä. Jos epämukavuutta ja kipua lantion alueellaeivät laantu kolmea kuukautta pidempään, niin suurella todennäköisyydellä voimme puhua kroonisesta eturauhastulehduksesta.

Useimmiten kipuoireyhtymä leviää välilihan alueelle, mutta epämukavuus voi lokalisoitua häpy- ja nivusalueelle. Mies valittaa kipua peräaukon, kivespussin ja terskan alueella. Kipu säteilee lumbosakraaliselle alueelle. Kipukohtaukset voivat peittää sisäreiden. Kivut yhdessä kiveksissä ei yleensä viittaa eturauhastulehdukseen. Siemensyöksyn jälkeiset kivut ovat ominaisia taudin krooniselle kululle.

Kroonisen eturauhastulehduksen yleisiä oireita ovat myös lisääntynyt hikoilu, kylmyyden tunne ja vapina välilihassa. Huono verenkierto lantiossa voi johtaaihon värin muutoksiin.

Eturauhasen tulehdusprosessin kronisointi johtaa sen sävyn häiriintymiseen. Joissakin tapauksissa kehittyy prostatorrea. Tämän patologian yhteydessä tapahtuu rauhasen spontaania eritystä, jolla ei ole yhteyttä kiihottumiseen tai siemensyöksyyn.

Kroonisessa eturauhastulehduksessa miehet voivat havaita, pääasiassa aamuisin, pientä märkivää tai kirkasta vuotoa peniksestä. Jotkut potilaat löytävät virtsastaan valkoisia hiutaleita tai lankoja. Merkki edenneestä calculous prostatiitista on verijäämien esiintyminen siemennesteessä.

Monet potilaat ovat havainneet seksuaalisen toimintahäiriön ilmaantumisen samanaikaisesti libidon heikkenemisen ja spontaanin erektion heikkenemisen kanssa. On syytä huomata, että suurimmalla osalla potilaista on impotenssiei ole kriittistä konnotaatiota. Kroonisen eturauhastulehduksen alkuvaiheessa miehillä on ennenaikainen siemensyöksy, joka voi vaikeutua ajan myötä. Jotkut potilaat raportoivat tunteiden voimakkuuden vähenemisestä seksin aikana. Virtsaamisongelmat ovat useimmiten ärsyttäviä.

Kroonisesta eturauhastulehduksesta kärsivän miehen biologisen materiaalin diagnoosi paljastaa eturauhasen erityksen määrällisen ja laadullisen häiriön. Ejakulaatin parametrien morfologiset poikkeamat liittyvät harvoin miesten hedelmättömyyteen.

Remission aikana useimmat oireet häviävät ja kipu vähenee. Monet miehet rauhoittuvat ja katsovat tilanteen itsensä parantamiseksi. Mutta ilman asianmukaista hoitoa eturauhasen tarttuva pesäke säilyy ja pahenemisen aikanaoireet pahenevat huomattavasti, matala-asteinen kuume jatkuu.

Taudin diagnoosi

Kroonisen eturauhastulehduksen diagnosointi ei ole vaikeaa kokeneelle urologille. Vaikein asia tässä on todennäköisimmin selvittää todellinen syy, joka johti krooniseen eturauhastulehdukseen.

Diagnoosin vahvistamiseksisuorittaa seuraavat toimenpiteet:

 • Peräsuolen tutkimus sormilla.Digitaalinen tutkimus tehdään miehen ensimmäisellä urologilla käynnillä. Eturauhasen takaosa on kosketuksissa peräsuoleen, mikä mahdollistaa eturauhasen kunnon arvioinnin, kun sormi työnnetään peräaukon läpi. Rauhan takapinnan tunnustelu mahdollistaa tulehtuneen elimen koon ja muodon sekä koostumuksen ja arkuuden määrittämisen.
 • Eturauhasen erityksen mikroskooppinen tutkimus.Tutkiessaan biologista materiaalia laboratorioteknikko voi havaita lisääntyneen leukosyyttien määrän - tämä on merkki patogeenisten bakteerien leviämisestä.
 • Rauhanerityksen kulttuuriravintoalustasta, bakteerityypistä ja antibioottiresistenssistä RIF- ja PCR-menetelmillä.
 • Kystoskopia.Endoskooppinen kuvantamisjärjestelmälaite asetetaan virtsarakon onteloon. Tämä kroonisen eturauhastulehduksen diagnostinen menetelmä mahdollistaa syövän, kystiitin ja virtsarakon vaurioiden sulkemisen pois.
 • Ultraääni.Lääkäri voi määrätä ultraäänitutkimuksen ennen akuutin eturauhastulehduksen hoidon aloittamista, jotta elimen paise muodostumista ei jää paitsi. Kroonisesta eturauhastulehduksesta kärsiville miehille tehdään ultraääni kivien ja kystojen havaitsemiseksi sekä virtsaputken paineen tason arvioimiseksi. Nykyään tehokkaampi on transrektaalinen ultraääni, jossa anturi työnnetään peräsuoleen.
 • Uroflowmetrinen diagnostinen menetelmä.Tällä tavalla tutkitaan virtsaprosessin indikaattoreita: virtsan ulosvirtauksen kestoa ja nopeutta. Yli 10–15 ml/s nopeus osoittaa virtsaputken hyvää läpikulkua. Tämän normin alapuolella olevat indikaattorit osoittavat kroonisen eturauhastulehduksen aiheuttamaa virtsateiden huonoa läpikulkua.

Krooninen eturauhastulehdus: hoito

Jokainen kliininen tapaus vaatiiyksilöllinen hoito-ohjelman valinta. Terapeuttista mallia valittaessa otetaan huomioon taudin syyt, kulun kesto ja pahentavien tekijöiden esiintyminen.

Lääkehoito:

 • Antibiootit. Antibakteerinen hoito on tarkoitettu vain tapauksissa, joissa eturauhasen infektio on aiheuttanut bakteerin, joka on tunnistettu eturauhasen eritteistä tai virtsasta. Fluorokinolonien ryhmän antibiootteja määrätään. Hoito kestää kahdesta kahdeksaan viikkoon. Antibakteerisen kuurin jälkeen oireet jäävät usein täyteen, mikäli infektiotekijä on eliminoitu.
 • Alfa-salpaajatmiehille määrätty vähentämään virtsarakon lihasten hypertonisuutta ja vakauttamaan virtsaputken painetta. Ne ovat tehottomia, jos potilaalla on heikentynyt lihasten hermotus ja lantionpohjan lihasdystrofia.
 • Ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet.Auttaa lievittämään kipuoireyhtymiä.
 • Selektiiviset masennuslääkkeet.Määrätty miehille parantamaan heidän emotionaalista taustaansa, lievittämään ahdistusta ja epäluuloa.
 • Hormonaaliset lääkkeet.Antiandrogeeneja ja androgeenejä käytetään hormonitason säätämiseen.
 • Immunostimuloivat lääkkeet.Määrätty todistetun immuunipuutoksen vuoksi.
 • Virtsahappotason säätimet.Aika on perusteltu, jos eturauhasessa on hiekkaa ja kiviä.
 • Vitamiinikompleksit.

Apumenetelmät kroonisen eturauhastulehduksen hoitoon

Jotkut urologit ovat sitä mieltä, että eturauhaseen kohdistuva fyysinen vaikutus helpottaa merkittävästi potilaan tilaa. Mutta useimmilla näistä terapeuttisista menetelmistä on vasta-aiheet, joten nemäärätty tietyin edellytyksin:

 • Eturauhasen hieronta.Vasta-aiheinen eturauhasen liikakasvussa, koska se voi aiheuttaa akuuttia virtsan kertymistä. Lisäksi hieronnan avulla voit levittää infektiota koko eturauhasen alueelle ja aiheuttaa sepsiksen. Hierontaa ei tule suorittaa, jos eturauhasessa on kystisiä muodostumia tai laskimoiden pysähtyneisyys. Luonnollista vedenpoistoa ejakulaation aikana pidetään parhaana tapana lievittää rauhanen pysähtyneisyydestä.
 • Virtsarakon voimistelu.Hoito koostuu ryhmästä erikoisharjoituksia, joiden tarkoituksena on parantaa virtsarakon ja sen sulkijalihaksen lihasjännitystä.
 • Instillaatiot.Lääkeliuosten infuusio syvälle virtsaputkeen. Toimenpide on erittäin tuskallinen ja päättyy usein komplikaatioihin.
 • Fysioterapia.Eturauhasen hoito transrektaalisella ultraäänellä, sähköstimulaatiolla, magneettiterapialla ja fonoforeesilla on hyödyllistä lantionpohjan lihasten huonolle jänteelle. Fysioterapia tuo vain tilapäistä helpotusta potilaan tilaan. Pysyvä vaikutus voidaan saavuttaa vasta, kun eturauhastulehduksen syyt on poistettu.
 • Perinteisen lääketieteen reseptit.Hunajaa kurpitsansiemenillä, hevoskastanjan alkoholitinktuuraa ja muita kansanmenetelmiä käytetään hoitavan lääkärin kuulemisen jälkeen.

Kroonisen eturauhastulehduksen kirurginen hoito

Ottaen huomioon, mikä patologinen prosessi aiheutti eturauhastulehduksen, he käyttävättransuretraalinen resektioeturauhanen. Tämä on moderni kirurginen hoitomenetelmä, joka korvasi avoimen leikkauksen. Muodostunut eturauhaskysta tyhjennetään endoskoopilla ja siemenrakkuloiden kirurginen korjaus, jos eritteiden ulosvirtaus on estynyt.

Kroonisen eturauhastulehduksen hoito -Pitkä prosessi, joka vaatii mieheltä kärsivällisyyttä ja kestävyyttä. Jotta sairaudet eivät yllättäisi, sinun on seurattava terveyttäsi, vahvistettava immuunijärjestelmääsi ja hoidettava vilustuminen ajoissa.